Výroba Marockého arganového oleja

Arganový olej potravinársky a arganový olej kozmetický sú produkty, známe predovšetkým v západnej Európe. V posledných rokoch sa prírodný arganový olej objavuje vo väčšej miere aj na pultoch našich predajcov.

Objem výroby arganového oleja je obmedzený. Podľa oficiálnych údajov sa vyrobí len 4 milióny litrov 100% arganového oleja ročne, čo je zanedbateľné množstvo. Napr. olivového oleja sa vyrobí až 1,8 miliardy litrov.

Pôvodní berberskí obyvatelia Maroka, odjakživa vyrábali arganový olej ručne a používali ho k liečeniu, na kozmetické a potravinárske účely.

V súčasnosti sa bio arganový olej získava, tradičnou metódou lisovaním za studena na kamenných lisoch, priemyselným lisovaním, alebo extrakciou s prípadnou rafináciou.

Kozmetický arganový olej sa vyrába z nepražených lúpaných jadier stromu argania spinosa, kým potravinársky olej sa vyrába z pražených semien. Vďaka tomu má arganový olej potravinársky výraznejšiu chuť.

Po vylisovaní sa arganový olej filtruje. Od počtu filtrácií závisí čistota arganového oleja. BIO arganový olej môže mať miernu usadeninu, ktorá sa ľahko rozmieša, čo spravidla neznamená zhoršenie kvality arganového oleja.

Related Post