Chladné počasie stupňuje bolesť kĺbov, pomôcť môže konzumácia kefíru, lososa či pomarančov

Reumatických ochorení a ťažkostí kostrovej sústavy je podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) viac ako 150. Bolesti kĺbov sa najmä s príchodom chladného počasia zhoršujú, hoci lekárske výskumy doteraz nepreukázali, prečo tomu tak je. Dôvodom môže byť pravdepodobne nedostatok svetla alebo pohybu. Prejavy ochorenia kĺbov odporúčajú lekári zmierňovať teplom alebo úpravou jedálnička, ktorý by mal zahŕňať napríklad lososa, kefír alebo pomaranče.

Medzi reumatické ochorenia a ťažkosti kostrovej sústavy zaraďujeme napríklad reumatoidnú artritídu alebo osteoporózu. Najohrozenejšou skupinou sú ľudia starší ako 80 rokov, ale nie je výnimkou, že postihujú aj mladších jedincov. Reumatoidná artritída, teda zápalové ochorenie kĺbov a svalov, najčastejšie ohrozuje jedincov v produktívnom veku medzi 20 a 40 rokom života. Podľa štatistík Svetovej zdravotníckej organizácie musí najmenej 50 % pacientov s týmto ochorením do 10 rokov od prvej diagnózy kvôli zdravotnému stavu opustiť zamestnanie.

Bolesť kĺbov sa v chlade zhoršuje

Bolesť kĺbov raz za čas potrápi aj úplne zdravých jedincov, najčastejšie pri zníženej vonkajšej teplote. Výskum lekárskeho časopisu Pain odhalil, že dvom tretinám dotazovaných osôb sa bolesť kĺbov v zime zhoršuje. S odôvodnením, prečo to tak je, si ale nevedia poradiť ani vedci, ani lekári. Doteraz totiž nebola zistená konkrétna príčina stupňovanej bolesti kĺbov počas zimného obdobia. Existuje ale niekoľko teórií, ktoré sa experti snažia vedecky dokázať. Na jednu z nich je dôvodom úbytok slnečného svetla, ktorý je pre jesenné a zimné obdobie typický. „Svetlo pôsobí priaznivo na obehový systém. V zime preto môže vplyvom počasia dochádzať k zlej cirkulácii krvi a tým pádom môžu kĺby tuhnúť a spôsobovať bolesť,“ vysvetľuje lekár Pavel Hanzelka, ktorý pôsobí ako odborný konzultant spoločnosti LR Health & Beauty. Ďalším možným vysvetlením je znížená chuť hýbať sa, ktorá v zimnom období u mnohých jedincov prevláda. Každý kilogram váhy predstavuje pre kĺby, obzvlášť pre kolená, zvýšenú záťaž.

Udržujte sa v teple a dodržiavajte pitný režim

Hoci doteraz nebola vedecky preukázaná príčina zvýšenej bolestivosti kĺbov v zimných mesiacoch, lekári odporúčajú niekoľko zásad, ktoré pomáhajú bolesť tlmiť. Hoci je jednou z nich pravidelný pohyb, vonkajšie aktivity vymeňte za pohyb v teple. Namiesto prechádzky preto zvoľte bazén a namiesto lyžovania využite napríklad trenažér vo fitness centre. Zásadný je aj dostatočný pitný režim. Voda pomáha udržiavať chrupavky medzi kĺbmi dobre premazané a znižuje ich trenie, ktoré spôsobuje bolesť. Pri pobyte vonku je dôležité udržiavať telo v teple. Preto sa viac oblečte a stavte na termoprádlo. Podľa Žurnálu alternatívnej a komplementárnej medicíny (The Journal of Alternative and Complementary Medicine) pomáha znižovať bolesť kĺbov aj hodinová masáž raz týždenne minimálne počas dvoch mesiacov.

Nedostatok vitamínu D môže spôsobiť osteoporózu

Pri bolesti kĺbov je vhodné upraviť aj jedálniček. Odporúčajú sa jedlá bohaté na vápnik a vitamíny C, D a K. Do jedálnička si preto zaraďte špenát, kapustu alebo lososa. „Vhodná je aj konzumácia aloe vera a potravinových doplnkov, najmä s obsahom vitamínu D. Štúdia publikovaná vo vedeckom časopise Pain Management totiž odhalila, že nedostatok vitamínu D znižuje riziko vzniku osteoporózy,“ radí Hanzelka. Pri bolesti kĺbov odborníci odporúčajú aj pomaranče, ktoré obsahujú vysoký podiel vitamínu C. Pri ich príprave ale neodstraňujte bielu šupku, práve tá totiž obsahuje veľa dôležitých vitamínov. Na zmiernenie bolesti kĺbov pomáha aj konzumácia extra panenského olivového oleja. Vedci z talianskej univerzity v Katánii robili pokusy na myšiach a zistili, že po 8 týždňoch podávania olivového oleja sa preukázala vyššia miera lubricínu – proteínu, ktorý pomáha chrániť chrupavky a kĺby. Ďalšia potravina, ktorá pomáha zmierňovať bolesti kĺbov, je kefír. V rámci experimentu sa účastníkom podávala baktéria, ktorá je v kefíre obsiahnutá – L. Casei. Po dvoch mesiacoch podávania tejto baktérie zaznamenali účastnici zníženú bolesť kĺbov.

Related Post