Zubári ošetria ročne milióny kazov, Slováci si ničia sklovinu konzumáciou nevhodných potravín

Sedíte v kresle u zubára a v ústach vám vrčí vŕtačka. Takú situáciu pozná dôverne väčšina Slovákov. Pritom sa tomu ochoreniu dá z takmer 100 % predísť správnou ústnou hygienou. Zubom tiež pomôže, keď obmedzíte konzumáciu niektorých potravín. V ústach tak vôbec nemusí škodlivé prostredie vzniknúť. Preto prinášame prehľad jedál a nápojov, na ktoré by ste si radšej mali dávať pozor.

Na sladkom si pochutnajú baktérie v ústach

Každé malé dieťa vie, že keď bude jesť veľa cukríkov, pokazí si zuby. Práve cukor je jednou z látok, ktorá podporuje vznik zubného kazu. Sladké prostredie majú totiž v obľube baktérie, ktoré sa usádzajú na zuboch v podobe povlaku. Ide o neviditeľný film, ktorý sa tvorí najmä pri koreňoch zubov. Aby sme zistili, či ho máme na zuboch, stačí si po nich prejsť jazykom. Čisté zuby sú dokonale hladké. Zo sladkostí sú najhoršie lepivé cukrovinky, ako napríklad turecký med alebo karamely. Dlhšie na zuboch ostávajú a tým sa zvyšuje riziko vzniku zubného kazu. Tými trpí väčšina slovenskej populácie a zubári ročne ošetria niekoľko miliónov kazov. Preto je dôležité si minimálne 2krát denne čistiť zuby. Dôležitejšie je večerné čistenie, pretože ak ho vynecháte, baktérie sa budú v ústach množiť celú noc. Proti kazom sa dá bojovať okrem správnej techniky čistenia aj výberom vhodnej zubnej pasty. „Je dobré zvoliť si pastu s hydroxyapatitom, ktorá vyrovnáva drobné nerovnosti v zubnej sklovine. Ak obsahuje aj striebro, pôsobí dokonca antibakteriálne,“ radí MUDr. Pavel Hanzelka zo spoločnosti LR Health & Beauty, ktorá pastu so striebrom ponúka pod označením Microsilver plus. Na správne čistenie zubov svojich potomkov by mali obzvlášť poctivo dohliadnuť rodičia.

Kyseliny v nápojoch škodia sklovine

Rovnako ako cukrovinky škodia zubom aj sladké limonády. Odborníci sa ale domnievajú, že v perlivých nápojoch škodia kyseliny viac ako cukor. Preto zuby poškodzuje aj pitie diétnych nápojov bez cukru. Obsahujú totiž kyselinu citrónovú a fosforečnú, ktoré môžu oslabovať zubnú sklovinu. Preto nie je dobré tieto nápoje dlho uchovávať v ústach, zvyšuje sa tak doba, kedy sú zuby škodlivým látkam vystavené. Ak si ale limonády nedokážete odpustiť, dajte si ju k obedu. Jedlo kyseliny čiastočne neutralizuje a jeho žuvanie mechanicky očisťuje zuby. Na tento účel sú obzvlášť vhodné potraviny, ktoré obsahujú veľa vlákniny, ako napríklad šalát.

Jete pomaranče? Zuby si vyčistite až za pol hodinu

Citrusové plody sú plné vitamínov, pri ich konzumácii by sme si však mali dávať pozor na zuby. Kyseliny, ktoré sú v nich obsiahnuté, totiž narúšajú zubnú sklovinu. Kyseliny majú nízke pH, ktoré sklovinu odvápňuje, a ionty sa uvoľňujú na povrch zubu. Zhruba po 30 minútach sa pH v ústach vráti vďaka slinám do normálneho stavu a sklovina sa za pomoci iontov obnoví. Preto zubári neodporúčajú čistenie zubov ihneď po konzumácii citrusov alebo perlivých limonád, ktoré tiež obsahujú podobné kyseliny. „Kefka uvoľnené ionty odstráni a zuby sa tak nemajú ako spevniť. Následne dochádza k nevratnému stenčovaniu skloviny. Namiesto okamžitého čistenia je vhodnejšie si ústa prepláchnuť čistou vodou, ktorá kyseliny odplaví,“ vysvetľuje MUDr. Pavel Hanzelka zo spoločnosti LR Health & Beauty.

Obľúbené nápoje zafarbujú zuby

Väčšina ľudí by si priala krásne biele zuby, ako majú modelky na titulných stránkach časopisov. Je však nutné uvedomiť si, že za ich bielou farbou stojí špeciálne vybielenie u zubára alebo zásah počítačového grafika. Zuby totiž nie sú prirodzene snehobiele. To však neznamená, že by museli byť viac žlté, než je nutné. Zuba zafarbuje najmä fajčenie a častá konzumácia kávy a čaju. Problémové je aj červené víno. Ak sa vám ho už niekedy podarilo vyliať na koberec, viete, aké ťažké je ho odstrániť. Podobné je to aj so zubami, pretože červené víno obsahuje zafarbujúce pigmenty chromogény. Sú v ňom aj taníny, ktoré vysúšajú ústa a sliny následne neočisťujú zuby. Ani keď zvolíte biele víno, nemáte vyhrané. Rovnako ako červené obsahuje kyselinu, ktorá dovoľuje škvrnám z iného jedla preniknúť hlbšie do skloviny. Naopak, bez obáv zo zafarbenia môžete piť vodu z kohútika, minerálne vody a bylinkové čaje.

Related Post